Delta Dunării



DELTA DUNARII

             
          Referitor la delta actuala, aceasta s-a format prin colmatarea unui golf al Marii Negre ce s-a transformat in liman, avand o sprafata de 5 640 Kmp, din acesta 4 340 Kmp se afla pe teritoriul Romaniei, iar 1 300 Kmp pe teritoriul Ucrainei.
           Delta se imparte in Delta propriu-zisa situata intre bratele fluviului , cu o lungime de 80 Km si Complexul Lagunar Razim Sinoe din sudul deltei care acopera o suprafata de 990 Kmp. La randul sau D.D.se imparte in delta fluviala in vest si delta  fluvio-maritima in est. Altitudinea medie fiind de 0, 31 m. Altitudini mai mari au : grindul Chilia-6,5 m, Letea-13 m si Caraorman 4,5 m. Din nisipul marin si aluviunile Dunarii s-au format marile grinduri, inslele deltei ca Letea, Caraorman, Saraturile si Sfantu Gheorghe, fiind de fapt ultima etapa de evolutie a unor pamanturi foarte vechi, scufundate, erodate si invadate ulterior de nisipurile marine.
                   La varsare, bratul Sfantu Gheorghe, se desparte in trei brate propriuzise, denumite Sfantu Gheorghe, Garla de Mijloc si Garla Turceasca, formand o minidelta, iar in fata gurii de varsare a acestor brate in mare exista insula Sacalin, pamant nou aparut in 1897 in urma marilor viituri si ca efect al aluviunilor. Crestera acestei insule era de aproximativ 7,5 m/an in lungime si 23-26 cm/an in latime, masurand in 1914 -4,5 Km, in 1931 -10,6 Km, in 1953 -13 Km si in 1995 -22 Km, azi, atingand aproape malul propriu-zis al Marii Negre in dreptul capului Perisor, urmand ca in aproximativ 10-15 ani intre bratul Sfantu Gheorghe si capul Perisor sa se formeze un nou lac marin, la fel ca lacul Razelm care deja se numeste Melea(in traducere din limba rusa-apa mica). Fata deltei spre Marea Neagra este de aproximativ 170 Km.
          Delta are doua parti distincte ca formatiuni si anume, delta fluviala si delta maritima, despartite de cordonul Periprava-Crisan-Ivancea si Crasnicol.
                Pozitia geografica este definita de urmatoarele elemente:
                -se afla in sud-estul tarii, fiind situata in nord-estul Podisului Dobrogei
                -este traversata de paralela 45 de grade latitudine nordica
                -orasul Sulina constituie cel mai estic punct de pe teritoriul Romaniei.
               Geneza
                 Delta Dunarii reprezinra o regiune joasa care acum 10.000 de ani in urma ridicarii nivelului apelor Marii Negre,a fost transformata in golf.Aluviunile transportate de Dunare si cele aduse de curentii marini au creat bancuri de nisip desfasurate de la vest la est si respectiv, de la nord la sud.Cand acestea au atins suprafata apei, in golf a aparut uscatul, respectiv grindurile incadrate de canale prin care se
scurgeau apele fluviului.
                Atestari istorice-geografice despre Delta Dunari  apar in numeroase  texte si harti inca din
antichitate .De pilda,Herodot(secolul al-V-lea i.Hr.)indica un spatiu cu bancuri de nisip intre care se aflau brate cu apa, iar Srtabo indica sapte brate intre care se aflau insule, idee reluata si de Pliniu cel Batran, Ptolemeu.                                                          
                Relieful
            Regiunea deltei este o campie,alcatuita din relief pozitiv (grindurile) si relief negativ (bratele Dunarii, canalele, garlele, depresiunile lacustre). Uscatul deltaic reprezinta 13% din suprafata si este alcatuit din:        
·        -grinduri fluviale longitudinale,cu orientari de la vest la est,care insotesc bratele
Dunarii                                                                                                        
·        -grindurile fluvio-matitime,cu orientari de la nord la sud create prin actiunea comuna a
Dunarii si a marii
·        -ginduri continentale care reprezinta dintr-un uscat mai vechi.    

           Clima
           Este cu aspect continental, cu geruri in timpul iernii si temperaturi ridicate vara, aducatoare de seceta, cu vanturi din NE si V. Delta are conditii deosebite cu mici variatii datorita abundentei deosebite de ape, cazand putine precipitatii, avand ierni aspre foarte rare, iar temperaturile ridicate vara nu sunt de loc frecvente.

           Flora si Fauna
            In prezent Delta Dunarii este considerata inca drept “Paradisul Pasarilor”, deoarece indiferent
de anotimp intreaga delta este animata de populatiile  celor peste 330 de specii de pasari, printre
acestea amintim: Cormoranul Mic-61% din populatia mondiala; Pelicanul Comun-52%
din populatia paleartica; Pelicanul Cret-5% din populatia mondiala; Starc de Noapte-17% din populatia europeana; Starc Galben-25% din populatia paleartica; Egreta Mica-11% din populatia europeana; Egreta Mare-71% din populatia europeana; Starc Rosiatic-11% din populatia europeana; Gasca cu Gat Rosu-90%
din populatia mondiala; Tiganus-30% din populatia europeana; Lopatar-21% din populatia mondiala; Vulturul Codalb-21% din populatia mondiala; Erete de Stuf-4% din populatia europeana, etc.
          Nu se poate neglija faptul ca dintre cele 5 200 de vietuitoare cunoscute pana in prezent, in delta 9 specii de plante au o importanta deosebita pentru continentul European ca si 36 specii de nevertebrate, 14 specii de pesti, 52 specii de pasari si 2 specii de mamifere.
          Ca o curiozitate, exista in Delta paduri(Letea, Caraorman) cu stejari mai batarni de 500 de ani,
cu liane care atarna din acesti copaci ca in padurile ecuatoriale si cu o specie de arin care nu se gaseste nicaieri in lume decat in aceste locuri.
     

 …  Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra, iar acum cateva mii de ani in urma se varsa in mare la Grindul Caraorman(pe care de altfel exista o padure cu acelasi nume, intunecata, cu stejari mai batrani de
500 de ani) si care in limba turca inseamna Padurea Neagra?

 … In ultimii 20 de ani au disparut din apele deltei 3 specii de sturioni(sip, viza si cega), dar s-au descoperit 100 de specii noi de nevertebrate si 23 de specii noi de plante?  

… Cel mai estic punct al tarii este orasul Sulina, situat la capatul bratului de mijloc al Deltei cu acelasi nume?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu