Istorie


Cetatea Halmyris



Cetatea romana Halmyris (astazi, ruine) este situata in nord-estul Dobrogei, la aproximativ 2,5 km spre rasarit de satul Murighiol (jud. Tulcea). Zona are dovezi de locuire inca din perioada preromana, in apropierea cetaţii romane fiind identificata şi cercetata o necropolă getica. Catre sfarsitul secolului al IV-lea, aici a existat un oras fortificat, cu centru episcopal, fiind distrus in timpul unei invazii barbare, in cea de-a doua decada al secolului VII-lea. Cercetarile arheologice de amploare au început în 1981, continuind şi astazi.Cetatea are o forma trapezoidala cu latura mica spre nord. În sistemul defensiv sunt incluse 15 turnuri şi valul de aparare. Langa cetate se gaseşte aşezarea civila de epoca romana, atestata printr-o inscripţie (unicat in Imperiul Roman) care menţioneaza "satul marinarilor", aparţinand flotei romane dunarene Classis Flavia Moesica.

Intre ruinele cetatii au fost descoperite resturile unei bazilici, construita dupa anul 324.

Faima cetatii Halmyris a crescut in randurile credinciosilor dobrogeni, deoarece in zilele premergatoare praznicului Adormirii Maicii Domnului au fost demarate cercetarile arheologice sub altarul bazilicii. 
Intr-o zi de 15 august, s-a adus la lumina o cripta, necunoscuta pana atunci, in care se aflau osemintele a doi martiri locali: Epictet - preotul si Astion - monahul. 
cripta-asa cum este ea azi protejata
Dovada guvernamentala

ruine

intrarea intr-o grota la poarta principala

ziduri

interior

constructii interioare

constructii interioare


baile

langa basilica

unul dintre forturile de aparare

ziduri























Identificarea acestor martiri a fost posibila datorita restului unei inscriptii in limba greaca, zugravite pe unul dintre peretii criptei.

Aceasta descoperire epocala a intarit veridicitatea informatiilor documentare privitoare la cei doi mucenici. Urmele chinurilor suferite de mucenici au fost intru totul confirmate de studiul antropologic realizat de Nicolae Miritoiu.

In imediata vecinatate a ruinelor se afla in constructie o manastire care va pune in valoare importanta acestor descoperiri.

Azi cetatea este in paragina, fara a fi pazita de cineva. In urma cu ceva vreme exista un paznic(din lipsa de bani, statul roman l-a concediat) care poate fi gasit in localitate si este un excelent ghid. Langa cetate se construieste o manastire, care probabil va profita de pe urma acestor ruine. Nu este un lucru rau, insa sunt sceptic vis-a-vis de etica afisata de oamenii bisericii fata de acest monument de istorie(singura dovada ca in tara noastra a existat viata si dupa retragerea aureliana si nu asa cum sustin ungurii care spun ca noi ca popor am disparut atunci). Merita sa vizitati zona. Este o minune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu